Mis on 3D printimine

3D-printimine on printeri kasutamine digitaalsete failide/mudelite kolmemõõtmelisteks füüsilisteks objektideks muutmiseks. Kuigi tegelik tootmine on mitmeti erinev, kasutatakse kõige tavalisemas protsessis nööritaolist hõõgniiti, mis surutakse läbi düüside, sarnaselt tindiprinteri tindiga.

Materjal laotakse õhukeste kihtidena alusele, kuni objekt “ellu ärkab”. 3D-printimisel kasutatavad tavalised materjalid on PLA (polülaktiidhape, mis on 100% bioloogilist päritolu alternatiiv tavalistele plastmassidele), ABS (termoplastne polümeer), nailon, kuid ka metall ning puit.

Aga 4D printimine?

4D-printimine on suures osas uurimis- ja arendusfaasis ning selle “neljandaks dimensiooniks” on aeg. 4D-omadustega prinditud objektid on loodud nii, et need muunduvad uuteks objektideks või omandavad aja jooksul uusi omadusi. Tavaliselt valgusest, soojusest või muudest välisteguritest mõjutatuna.